e-Books uitleg

Het formaat van een e-Book en de manier waarop het beveiligd is, heeft consequenties voor de manier waarop een e-Book geïnstalleerd kan worden. Op deze pagina geven we je tekst en uitleg. Mocht je er desondanks niet uitkomen, kijk dan in ons overzicht veelgestelde vragen.

e-Book formaten

De meest voorkomende formaten voor e-Books zijn PDF en EPUB. Beide formaten worden door nagenoeg alle e-readers en tablets ondersteund. Zowel een e-Book in PDF- als EPUB-formaat kan beveiligd zijn om te voorkomen dat het illegaal wordt gekopieerd. Bij elk e-Book dat wij verkopen staat vermeld welk formaat het is en hoe het is beveiligd. Bijvoorbeeld ‘PDF met Adobe DRM’ of ‘EPUB met watermerk’.

Beveiliging van e-Books

De uitgever van een e-Book bepaalt of en hoe een e-Book beveiligd wordt. Er zijn drie opties: Adobe DRM, watermerk of geen beveiliging.

DRM
DRM staat voor Digital rights management. Dit is een strenge beveiliging die het lastig maakt om een e-Book illegaal te verspreiden. Om een e-Book met DRM te installeren, moet je daarom meerdere extra stappen doorlopen.

Watermerk
Een watermerk is een unieke code dat aan een e-Book wordt gekoppeld. Zo kan een uitgever de eigenaar van een e-Book traceren als het e-Book illegaal gekopieerd wordt.

Geen beveiliging
Sommige e-Books worden niet beveiligd door de uitgever. Waarmee niet gezegd is dat kopiëren en verspreiden is toegestaan.

Het grote verschil voor jou als gebruiker zit hierin: bij een e-Book beveiligd met DRM heb je de software nodig van Adobe Digital Editions. Dat is niet het geval bij beveiliging met een watermerk. Bij een e-Book dat is beveiligd met DRM moet je daardoor een extra stap zetten, die overbodig is bij het installeren van een e-Book met of zonder watermerk.

We leggen je de installatie van e-Books stap voor stap uit, afhankelijk van op welk device je je e-Book wilt lezen: