Waar de waanzin begon

de Frans-Duitse oorlog 1870-1871

Prijs € 19,95

Uitverkocht

G.J.I. Kokhuis

Hardback | Juli 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 is minder bekend dan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Dat is merkwaardig omdat deze oorlog de machtsverhoudingen in Europa grondig verstoorde en het zelfs een van de oorzaken vormde van de Eerste Wereldoorlog. Het gevolg was de eenwording van Duitsland waardoor het Nationaal Socialisme van Hitler ten slotte zijn kans heeft gekregen om met al zijn verschrikkingen Europa en de wereld te teisteren. Het was ook de oorlog waarbij op grote schaal gebruik werd gemaakt van nieuwe wapens en technieken met name de spoorwegen en de telegraaf. De oorzaak van deze oorlog was gelegen in het feit dat het Frankrijk van Napoleon III zich te kort voelde gedaan in haar machtspositie. Het was vooral het in macht en grondgebied toenemende Pruisen, die dit had veroorzaakt en de aanstichter van dit alles was Otto von Bismarck. Napoleon III en zijn echtgenote waren bovendien van mening dat een gewonnen oorlog met Pruisen het aanzien van hun wat wankele positie zou kunnen versterken. Een Napoleontistisch keizerrijk zonder militaire glorie was voor hen ondenkbaar! Pruisen daarentegen was mede door de politiek van Bismarck tot een sterke natie opgeklommen. De vereniging van de verschillende Duitse gebieden tot een meer solide eenheid was het werk geweest van deze sluwe politicus. In het paleis van Lodewijk XIV te Versailles werd de koning van Pruisen op 18 januari 1871 tot Duitse keizer uitgeroepen en werd de oorlog beëindigd. Frankrijk werd hierbij gedwongen de Elzas en een groot deel van Lotharingen met Metz aan Duitsland af te staan en het moest bovendien een oorlogsschatting van 5 miljard goudfranken betalen. Hier werd toen al de kiem gelegd voor een van de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog, die op zijn beurt weer bijdroeg aan het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
G.J.I. Kokhuis
Uitgever
Berg van de, Uitgeverij
ISBN
9789055123315
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
176

Beschrijving

De Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 is minder bekend dan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Dat is merkwaardig omdat deze oorlog de machtsverhoudingen in Europa grondig verstoorde en het zelfs een van de oorzaken vormde van de Eerste Wereldoorlog.

Het gevolg was de eenwording van Duitsland waardoor het Nationaal Socialisme van Hitler ten slotte zijn kans heeft gekregen om met al zijn verschrikkingen Europa en de wereld te teisteren.

Het was ook de oorlog waarbij op grote schaal gebruik werd gemaakt van nieuwe wapens en technieken met name de spoorwegen en de telegraaf. De oorzaak van deze oorlog was gelegen in het feit dat het Frankrijk van Napoleon III zich te kort voelde gedaan in haar machtspositie.

Het was vooral het in macht en grondgebied toenemende Pruisen, die dit had veroorzaakt en de aanstichter van dit alles was Otto von Bismarck. Napoleon III en zijn echtgenote waren bovendien van mening dat een gewonnen oorlog met Pruisen het aanzien van hun wat wankele positie zou kunnen versterken.

Een Napoleontistisch keizerrijk zonder militaire glorie was voor hen ondenkbaar! Pruisen daarentegen was mede door de politiek van Bismarck tot een sterke natie opgeklommen. De vereniging van de verschillende Duitse gebieden tot een meer solide eenheid was het werk geweest van deze sluwe politicus.

In het paleis van Lodewijk XIV te Versailles werd de koning van Pruisen op 18 januari 1871 tot Duitse keizer uitgeroepen en werd de oorlog beëindigd. Frankrijk werd hierbij gedwongen de Elzas en een groot deel van Lotharingen met Metz aan Duitsland af te staan en het moest bovendien een oorlogsschatting van 5 miljard goudfranken betalen.

Hier werd toen al de kiem gelegd voor een van de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog, die op zijn beurt weer bijdroeg aan het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
G.J.I. Kokhuis
Uitgever
Berg van de, Uitgeverij
ISBN
9789055123315
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
176