Over leven, lezen en schrijven (e-Book)

de bandbreedte van boekgeschiedenis

Prijs € 7,99

Niet beschikbaar

Arianne Baggerman

Adobe PDF | September 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Heeft het gedrukte boek nog wel toekomst? Deze vraag is ouder dan men wellicht vermoedt, maar op dit moment wel actueler dan ooit. In deze oratie worden de grenzen verkend van het hedendaagse debat over de boekcultuur, bepaald door de apologeten van de digitalisering, die moeizame lezers blijken. Het gaat in op verleden, heden en toekomst van het boek, zoals gefantaseerd in utopieën en imaginaire reisverslagen, beleefd in dagboeken en herinnerd in autobiografieën, geschreven vanaf de zestiende eeuw. Met behulp hiervan belicht Arianne Baggerman de andere kant van de droom van de universele bibliotheek: de behoefte aan overzicht, selectie en desnoods het vernietigen van een teveel aan informatie. Arianne Baggerman (1959) is bijzonder hoogleraar in De geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar ontwikkelingen in het schrijven, publiceren en lezen van egodocumenten vanaf de zestiende eeuw en is de auteur van Een drukkend gewicht. Leven en werk van de zeventiende-eeuwse veelschrijver Simon de Vries (1993); Een lot uit de loterij. Het wel en wee van een uitgeversfamilie in de achttiende eeuw (2001) en co-auteur van De wondere wereld van Otto van Eck. Cultuurgeschiedenis van de Bataafse revolutie (2009).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Arianne Baggerman
Uitgever
Vossiuspers UvA
ISBN
9789048514311
Formaat
Adobe PDF
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
513257 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
32

Beschrijving

Heeft het gedrukte boek nog wel toekomst? Deze vraag is ouder dan men wellicht vermoedt, maar op dit moment wel actueler dan ooit. In deze oratie worden de grenzen verkend van het hedendaagse debat over de boekcultuur, bepaald door de apologeten van de digitalisering, die moeizame lezers blijken. Het gaat in op verleden, heden en toekomst van het boek, zoals gefantaseerd in utopieën en imaginaire reisverslagen, beleefd in dagboeken en herinnerd in autobiografieën, geschreven vanaf de zestiende eeuw. Met behulp hiervan belicht Arianne Baggerman de andere kant van de droom van de universele bibliotheek: de behoefte aan overzicht, selectie en desnoods het vernietigen van een teveel aan informatie.

Arianne Baggerman (1959) is bijzonder hoogleraar in De geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar ontwikkelingen in het schrijven, publiceren en lezen van egodocumenten vanaf de zestiende eeuw en is de auteur van Een drukkend gewicht. Leven en werk van de zeventiende-eeuwse veelschrijver Simon de Vries (1993); Een lot uit de loterij. Het wel en wee van een uitgeversfamilie in de achttiende eeuw (2001) en co-auteur van De wondere wereld van Otto van Eck. Cultuurgeschiedenis van de Bataafse revolutie (2009).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Arianne Baggerman
Uitgever
Vossiuspers UvA
ISBN
9789048514311
Formaat
Adobe PDF
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
513257 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
32