Nederlands Leerboek Jeugdzondheidszorg A Organisatie

Prijs € 31,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Paperback | November 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"Er is de laatste vijf jaar veel veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ), zowel inhoudelijk als organisatorisch. De uitvoering ligt inmiddels verankerd in het Basistakenpakket (BTP). Hierin zijn de taken van alle betrokkenen eenduidig vastgelegd, om zo de zorg aan de doelgroep 0-19 inzichtelijk en toetsbaar te maken. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg optimaal bewaakt worden. Ook de vereiste competenties van artsen en verpleegkundigen zijn inmiddels vastgesteld en beschreven. Daarnaast is de financiering van bepaalde zorgfuncties onder de verantwoordelijkheid van gemeenten komen te vallen, is er een verschuiving van een aanbodgerichte naar een meer vraaggerichte en vraaggestuurde zorg en, niet in de laatste plaats, naar een meer op evidence gebaseerde zorg. Tijd dus voor een grondige herziening van wat door de jaren heen bewezen heeft hét standaardwerk over en voor de Nederlandse jeugdgezondheidszorg te zijn. Ook bij deze druk wordt de inhoud van de JGZ beschreven in deel B en richt deel A zich op de beleidsmatige en organisatorische aspecten van de JGZ. Daarbij valt onderscheid te maken tussen de jeugdgezondheidszorg gericht op het individu en de collectieve jeugdgezondheidszorg. Beide komen in dit boek aan de orde.Deel A opent met een inleidend hoofdstuk over de ‘bouwstenen’ van de organisatie van de jeugdgezondheidszorg. Daarbij is een centrale rol weggelegd voor het BTP. Nieuw is hoofdstuk 2, waarin de jeugdgezondheidszorg in een historisch perspectief wordt geplaatst en waar eens te meer blijkt dat kennis van het verleden nuttig is voor een beter begrip van het heden. In daarop volgende hoofdstukken komen inmiddels vertrouwde zaken aan bod als positie, organisatie en financiering (hoofdstuk 3), uitvoering (hoofdstuk 4), samenwerkingsrelaties tussen alle betrokken partners in de JGZ (hoofdstuk 5) en de wet- en regelgeving (hoofdstuk 6).Deel A is niet alleen goed bruikbaar binnen gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen op HBO- en academisch niveau, maar is daarnaast een uitstekend naslagwerk voor artsen, verpleegkundigen en de overige beroepsgroepen werkzaam binnen de jeugdgezondheidszorg.Onder redactie van M.M. Boere-Boonekamp, M. de Kuiper, L.C.F. Luttmer, M.B. Swagerman-van Hees, J. Zandt"

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023241232
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

"Er is de laatste vijf jaar veel veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ), zowel inhoudelijk als organisatorisch.
De uitvoering ligt inmiddels verankerd in het Basistakenpakket (BTP). Hierin zijn de taken van alle betrokkenen eenduidig vastgelegd, om zo de zorg aan de doelgroep 0-19 inzichtelijk en toetsbaar te maken. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg optimaal bewaakt worden. Ook de vereiste competenties van artsen en verpleegkundigen zijn inmiddels vastgesteld en beschreven. Daarnaast is de financiering van bepaalde zorgfuncties onder de verantwoordelijkheid van gemeenten komen te vallen, is er een verschuiving van een aanbodgerichte naar een meer vraaggerichte en vraaggestuurde zorg en, niet in de laatste plaats, naar een meer op evidence gebaseerde zorg. Tijd dus voor een grondige herziening van wat door de jaren heen bewezen heeft hét standaardwerk over en voor de Nederlandse jeugdgezondheidszorg te zijn.

Ook bij deze druk wordt de inhoud van de JGZ beschreven in deel B en richt deel A zich op de beleidsmatige en organisatorische aspecten van de JGZ. Daarbij valt onderscheid te maken tussen de jeugdgezondheidszorg gericht op het individu en de collectieve jeugdgezondheidszorg. Beide komen in dit boek aan de orde.
Deel A opent met een inleidend hoofdstuk over de ‘bouwstenen’ van de organisatie van de jeugdgezondheidszorg. Daarbij is een centrale rol weggelegd voor het BTP. Nieuw is hoofdstuk 2, waarin de jeugdgezondheidszorg in een historisch perspectief wordt geplaatst en waar eens te meer blijkt dat kennis van het verleden nuttig is voor een beter begrip van het heden. In daarop volgende hoofdstukken komen inmiddels vertrouwde zaken aan bod als positie, organisatie en financiering (hoofdstuk 3), uitvoering (hoofdstuk 4), samenwerkingsrelaties tussen alle betrokken partners in de JGZ (hoofdstuk 5) en de wet- en regelgeving (hoofdstuk 6).

Deel A is niet alleen goed bruikbaar binnen gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen op HBO- en academisch niveau, maar is daarnaast een uitstekend naslagwerk voor artsen, verpleegkundigen en de overige beroepsgroepen werkzaam binnen de jeugdgezondheidszorg.

Onder redactie van M.M. Boere-Boonekamp, M. de Kuiper, L.C.F. Luttmer, M.B. Swagerman-van Hees, J. Zandt"

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023241232
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224