Nachtoog

schuine wegen van de filosofie

Prijs € 25,99

Uitverkocht

E. Oger

Paperback | Juni 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Ondanks de gigantische ontwikkeling van wetenschap en techniek, hebben we nog steeds geen vat op heel wat geneurtenissen. We beheersen ze niet, net omdat we ze willen beheersen. Geen extern obstakel, maar integendeel de inzet van de wil zelf verhindert de mogelijkheid van controle. Ongewild belet hij de uitvoering van onze voornemens. Het is geen toeval dat de westerse cultuur meestal deze paradoxale vorm van ondeheersbaarheid over het hoofd heft gezien. De reden hiervoor is de overheersende grondovertuiging dat de mens de dingen in principe (maar niet in feite) naar zijn hand kan zetten door ze te willen. Iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Wanneer ze zich voordoen, hebben we met een crisis te maken. Onveranderd doorgaan met een frontale bestorming van het nagestreefde doel biedt geen oplossing meer, maar brengt ons enkel nog verder in moeilijkheden, Een uitweg kan zich enkel nog via een omweg aandienen. Dit ezelsboek volgt een aantal schuine wegen op de voet en beschrijft op boeiende wijze enkele processen waarin het verschijnsel van ‘zelfhindering’ zich voordoet: onze slaapproblemen; onze fascinatie voor de auto en zijn vermoegen om tijd te winnen; onze denkprocessen waarbij we van tijd tot tijd op weerstand stuiten. Waarom verhindert onze concentratie op een problem precies dat wij het oplossen?Prof. dr. Erik Oger (1943) studeerde sociologie en filosofie in Antwerpen, Leuven en Frankfurt am Main. Hij is gewoon hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen. Bij dezelfde uitgever publiceerde hij o.a. Derrida, Een inleiding en gaf hij samen met Filip Buekens een boek uit over hedendaagse Amerikaanse filosofie, Denken in alle Staten. Volgend jaar verschijnt van zijn hand een studie over het denken van Nietzsche.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
E. Oger
Uitgever
Klement, Uitgeverij
ISBN
9789086870059
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
380

Beschrijving

Ondanks de gigantische ontwikkeling van wetenschap en techniek, hebben we nog steeds geen vat op heel wat geneurtenissen. We beheersen ze niet, net omdat we ze willen beheersen. Geen extern obstakel, maar integendeel de inzet van de wil zelf verhindert de mogelijkheid van controle. Ongewild belet hij de uitvoering van onze voornemens. Het is geen toeval dat de westerse cultuur meestal deze paradoxale vorm van ondeheersbaarheid over het hoofd heft gezien. De reden hiervoor is de overheersende grondovertuiging dat de mens de dingen in principe (maar niet in feite) naar zijn hand kan zetten door ze te willen. Iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Wanneer ze zich voordoen, hebben we met een crisis te maken. Onveranderd doorgaan met een frontale bestorming van het nagestreefde doel biedt geen oplossing meer, maar brengt ons enkel nog verder in moeilijkheden, Een uitweg kan zich enkel nog via een omweg aandienen. Dit ezelsboek volgt een aantal schuine wegen op de voet en beschrijft op boeiende wijze enkele processen waarin het verschijnsel van ‘zelfhindering’ zich voordoet: onze slaapproblemen; onze fascinatie voor de auto en zijn vermoegen om tijd te winnen; onze denkprocessen waarbij we van tijd tot tijd op weerstand stuiten. Waarom verhindert onze concentratie op een problem precies dat wij het oplossen?
Prof. dr. Erik Oger (1943) studeerde sociologie en filosofie in Antwerpen, Leuven en Frankfurt am Main. Hij is gewoon hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen. Bij dezelfde uitgever publiceerde hij o.a. Derrida, Een inleiding en gaf hij samen met Filip Buekens een boek uit over hedendaagse Amerikaanse filosofie, Denken in alle Staten. Volgend jaar verschijnt van zijn hand een studie over het denken van Nietzsche.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
E. Oger
Uitgever
Klement, Uitgeverij
ISBN
9789086870059
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
380