Jihadismebestrijding

een toetsing aan materieel strafrechtelijke en volkenrechtelijke parameters

Prijs € 55,75

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

P.H.P.H.M.C. van Kempen, M.I. Fedorova

Paperback | November 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In de strijd tegen terrorisme trekken zogenoemde jihadgangers ofwel 'foreign terrorist fighters' de volle aandacht op zowel nationaal als internationaal niveau. Landen overwegen maatregelen om te voorkomen dat deze jihadreizigers afreizen naar gebieden die door terroristische organisaties worden gecontroleerd. Men wil voorkomen dat deze reizigers zich aansluiten bij terroristische organisaties, deelnemen aan gewapende strijd en terugkeren met terroristische intenties.GebiedsstrafbaarstellingIn het debat over terrorismebestrijding is de vraag opgeworpen of het mogelijk is te komen tot een strafbaarstelling van 'vrijwillig verblijf op een door een terroristische organisatie gecontroleerd grondgebied'.Fundamentele strafrechtelijke beginselenForeign terrorist fighters: strafbaarstelling van verblijf op een terroristisch grondgebied? onderzoekt of een dergelijke gebiedsstrafbaarstelling houdbaar is in het licht van de relevante internationale mensenrechten en de fundamentele strafrechtelijke beginselen: LegaliteitDaadstrafrechtWederrechtelijkheid (strafrechtelijke parameters)Fundamentele mensenrechtelijke en volkenrechtelijke beginselenVerder wordt de gebiedsstrafbaarstelling getoetst aan de relevante internationale mensenrechten (in het bijzonder het EVRM): Recht om het land te verlatenRecht op geloofsovertuigingRecht op vrijheid van meningsuitingTot slot vindt een toetsing plaats aan de internationaal publiekrechtelijke beginselen van soevereiniteit, territoriale integriteit, beginselen wat betreft de bevoegdheid tot het vestigen van strafrechtelijke rechtsmacht (Kompetenz-Kompentenz).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
P.H.P.H.M.C. van Kempen, M.I. Fedorova
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.
ISBN
9789013133127
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

In de strijd tegen terrorisme trekken zogenoemde jihadgangers ofwel 'foreign terrorist fighters' de volle aandacht op zowel nationaal als internationaal niveau. Landen overwegen maatregelen om te voorkomen dat deze jihadreizigers afreizen naar gebieden die door terroristische organisaties worden gecontroleerd. Men wil voorkomen dat deze reizigers zich aansluiten bij terroristische organisaties, deelnemen aan gewapende strijd en terugkeren met terroristische intenties.

Gebiedsstrafbaarstelling
In het debat over terrorismebestrijding is de vraag opgeworpen of het mogelijk is te komen tot een strafbaarstelling van 'vrijwillig verblijf op een door een terroristische organisatie gecontroleerd grondgebied'.

Fundamentele strafrechtelijke beginselen
Foreign terrorist fighters: strafbaarstelling van verblijf op een terroristisch grondgebied? onderzoekt of een dergelijke gebiedsstrafbaarstelling houdbaar is in het licht van de relevante internationale mensenrechten en de fundamentele strafrechtelijke beginselen:
Legaliteit
Daadstrafrecht
Wederrechtelijkheid (strafrechtelijke parameters)

Fundamentele mensenrechtelijke en volkenrechtelijke beginselen
Verder wordt de gebiedsstrafbaarstelling getoetst aan de relevante internationale mensenrechten (in het bijzonder het EVRM):
Recht om het land te verlaten
Recht op geloofsovertuiging
Recht op vrijheid van meningsuiting

Tot slot vindt een toetsing plaats aan de internationaal publiekrechtelijke beginselen van soevereiniteit, territoriale integriteit, beginselen wat betreft de bevoegdheid tot het vestigen van strafrechtelijke rechtsmacht (Kompetenz-Kompentenz).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
P.H.P.H.M.C. van Kempen, M.I. Fedorova
Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.
ISBN
9789013133127
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig