Hormonen? Hoofdzaken ! (e-Book)

Prijs € 7,99
Download direct dit e-Book
Ook beschikbaar als:

E. Fliers

EPUB | September 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

ORATIEREEKSSinds de ontdekking van het hormoon leptine in 1991 zijn vele nieuwe hormonen ontdekt die de hersenen informeren over de metabole toestand van het lichaam en eetgedrag kunnen stimuleren of juist remmen via effect en op de hypothalamus. Verstoringen van de moleculaire paden die hierbij betrokken zijn, verklaren inmiddels meer dan 5% van alle gevallen van extreem overgewicht. De hypothalamus past op grond van deze informatie de hormoonafgifte uit de hypofyse aan en kan het lichaam als het ware op de spaarknop zetten ten tijde van voedselschaarste. Daarnaast blijken neurale verbindingen tussen hypothalamus enerzijds en perifere organen zoals lever en vetweefsel anderzijds zeer belangrijk te zijn voor de regulatie van de stofwisseling ter plaatse. Het potentiƫle belang van deze nieuwe kennis voor ons begrip van prevalente aandoeningen als metabool syndroom en diabetes mellitus type 2 is groot.Eric Fliers is hoogleraar Endocrinologie, in het bijzonder Neuro-endocrinologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als internist-endocrinoloog werkzaam in het AMC, waar hij hoofd is van de Polikliniek Inwendige Specialismen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
E. Fliers
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789048520398
Formaat
EPUB
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
299266 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
23

Beschrijving

ORATIEREEKS
Sinds de ontdekking van het hormoon leptine in 1991 zijn vele nieuwe hormonen ontdekt die de hersenen informeren over de metabole toestand van het lichaam en eetgedrag kunnen stimuleren of juist remmen via effect en op de hypothalamus. Verstoringen van de moleculaire paden die hierbij betrokken zijn, verklaren inmiddels meer dan 5% van alle gevallen van extreem overgewicht. De hypothalamus past op grond van deze informatie de hormoonafgifte uit de hypofyse aan en kan het lichaam als het ware op de spaarknop zetten ten tijde van voedselschaarste. Daarnaast blijken neurale verbindingen tussen hypothalamus enerzijds en perifere organen zoals lever en vetweefsel anderzijds zeer belangrijk te zijn voor de regulatie van de stofwisseling ter plaatse. Het potentiƫle belang van deze nieuwe kennis voor ons begrip van prevalente aandoeningen als metabool syndroom en diabetes mellitus type 2 is groot.
Eric Fliers is hoogleraar Endocrinologie, in het bijzonder Neuro-endocrinologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als internist-endocrinoloog werkzaam in het AMC, waar hij hoofd is van de Polikliniek Inwendige Specialismen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
E. Fliers
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789048520398
Formaat
EPUB
Publicatiedatum
September 2011
Bestandsgrootte
299266 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
23