Geneeskunde

de theorie achter de praktijk

Prijs € 41,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Albert Hijdra, Rien Vermeulen, Dick Willems

Paperback | September 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Geneeskunde is in de eerste plaats een praktisch vak. Door dat praktische karakter verliezen we bij de studie geneeskunde gemakkelijk het grotere overzicht over dit omvangrijke kennisgebied. Soms is er behoefte aan een ruimer kader, waarin professionele kennis en vaardigheden beschouwd kunnen worden. Dit boek is geschreven om in die behoefte te voorzien.De volgende drie thema's komen aan de orde.Wat is er wetenschappelijk aan de geneeskunde? In de loop van de geschiedenis is dat niet altijd hetzelfde geweest. Dat blijkt wel uit de opkomst en dominantie van verschillende stijlen van wetenschapsbeoefening in verschillende perioden van de geschiedenis, zoals een experimentele, taxonomische en statistische stijl. In de drie belangrijke domeinen van de huidige geneeskunde - de medische biologie, de klinische geneeskunde en de publieke gezondheidszorg - wordt nog altijd wetenschap beoefend in elk van deze stijlen.Hoe verhouden lichaam en geest zich tot elkaar? Bij deze vraag wordt - geheel in de geest van deze tijd - uitgegaan van de rol van de hersenen in het realiseren van mentale eigenschappen en gedrag. Maar de uiteindelijke conclusie - tegen de geest van deze tijd - is dat neurowetenschappelijke inzichten alléén niet voldoende zijn om menselijk gedrag en de pathologische varianten daarvan te begrijpen en te onderzoeken.Hoe rechtvaardigen en onderzoeken wij onze morele oordelen? Dit is het onderwerp van de filosofische ethiek. De praktische toepassing daarvan als medische ethiek heeft door het casuïstische karakter van de geneeskunde ook de filosofische ethiek weer beïnvloed. Niet alleen de wisselwerking met de geneeskunde, maar ook die met het recht komt aan de orde. En hoe onderzoek gedaan kan worden naar 'het goede', zowel in theorie als in de medische praktijk.'Geneeskunde - de theorie achter de praktijk' is geschreven voor medisch studenten, studenten van medische hogere beroepsopleidingen, artsen, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden. Het is een grondige revisie van Rationele Geneeskunde (2008) aan de hand van onderwijservaringen. De auteurs zijn verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Albert Hijdra als neuroloog (niet praktiserend), Rien Vermeulen als emeritus hoogleraar neurologie en Dick Willems als hoogleraar medische ethiek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Albert Hijdra, Rien Vermeulen, Dick Willems
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum (RB)
ISBN
9789035235090
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Geneeskunde is in de eerste plaats een praktisch vak. Door dat praktische karakter verliezen we bij de studie geneeskunde gemakkelijk het grotere overzicht over dit omvangrijke kennisgebied. Soms is er behoefte aan een ruimer kader, waarin professionele kennis en vaardigheden beschouwd kunnen worden. Dit boek is geschreven om in die behoefte te voorzien.
De volgende drie thema's komen aan de orde.

Wat is er wetenschappelijk aan de geneeskunde? In de loop van de geschiedenis is dat niet altijd hetzelfde geweest. Dat blijkt wel uit de opkomst en dominantie van verschillende stijlen van wetenschapsbeoefening in verschillende perioden van de geschiedenis, zoals een experimentele, taxonomische en statistische stijl. In de drie belangrijke domeinen van de huidige geneeskunde - de medische biologie, de klinische geneeskunde en de publieke gezondheidszorg - wordt nog altijd wetenschap beoefend in elk van deze stijlen.

Hoe verhouden lichaam en geest zich tot elkaar? Bij deze vraag wordt - geheel in de geest van deze tijd - uitgegaan van de rol van de hersenen in het realiseren van mentale eigenschappen en gedrag. Maar de uiteindelijke conclusie - tegen de geest van deze tijd - is dat neurowetenschappelijke inzichten alléén niet voldoende zijn om menselijk gedrag en de pathologische varianten daarvan te begrijpen en te onderzoeken.

Hoe rechtvaardigen en onderzoeken wij onze morele oordelen? Dit is het onderwerp van de filosofische ethiek. De praktische toepassing daarvan als medische ethiek heeft door het casuïstische karakter van de geneeskunde ook de filosofische ethiek weer beïnvloed. Niet alleen de wisselwerking met de geneeskunde, maar ook die met het recht komt aan de orde. En hoe onderzoek gedaan kan worden naar 'het goede', zowel in theorie als in de medische praktijk.

'Geneeskunde - de theorie achter de praktijk' is geschreven voor medisch studenten, studenten van medische hogere beroepsopleidingen, artsen, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden. Het is een grondige revisie van Rationele Geneeskunde (2008) aan de hand van onderwijservaringen. De auteurs zijn verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, Albert Hijdra als neuroloog (niet praktiserend), Rien Vermeulen als emeritus hoogleraar neurologie en Dick Willems als hoogleraar medische ethiek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Albert Hijdra, Rien Vermeulen, Dick Willems
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum (RB)
ISBN
9789035235090
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig