De laatste lichting (e-Book)

hoe Hitlers jongste partijgenoten uitgroeiden tot de elite van het moderne Duitsland

Prijs € 9,99

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Malte Herwig

EPUB met digitaal watermerk | November 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de jongeren uit 1926 en 1927 onder de wapenen geroepen om als `Hitlers laatste helden de onontkoombare nederlaag van nazi-Duitsland nog wat uit te stellen. Ze waren nog bijna kinderen toen ze als kanonnenvlees naar het front gingen, gedreven door jeugdig enthousiasme voor Hitler en het nationaalsocialisme. Heel wat toonaangevende figuren uit de latere Bondsrepubliek werden in hun jonge jaren bovendien lid van de NSDAP. Ze hebben het verzwegen of vergeten, ontkend of verdrongen, veelal tot op de dag van vandaag. Na 1945 onderscheidden ze zich als geëngageerde democraten en drukten als vooraanstaande politici, kunstenaars en wetenschappers hun stempel op de jonge Bondsrepubliek. In De laatste lichting schrijft Malte Herwig invoelend en genuanceerd over een generatie die verstrikt raakte tussen twee werelden en het verleden verdrong, en maakt hij ons duidelijk hoe pijnlijk de verhouding van de Duitsers ten opzichte van de nazitijd nog altijd is. Herwig heeft het ledenregister van de partij, dat in 1945 op wonderbaarlijke wijze werd gered, doorgewerkt en is daarbij allerlei bekende namen tegengekomen. Met veel van die laatste ooggetuigen heeft hij persoonlijk gesproken. Herwig vertelt de geschiedenis van hen die schuldeloos-schuldig verstrikt zaten in het naziverleden, met hoofdrollen voor belangrijke persoonlijkheden als Hans-Dietrich Genscher, Günter Grass, Martin Walser en anderen. Malte Herwig (1972) studeerde literatuurwetenschap, geschiedenis en politicologie in Mainz, Harvard en Oxford, waar hij in 2002 promoveerde. Hij was redacteur van Der Spiegel en schrijft nu voor de Süddeutsche Zeitung.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Malte Herwig
Uitgever
De Bezige Bij
ISBN
9789460037450
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
November 2014
Bestandsgrootte
841707 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
238

Beschrijving

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de jongeren uit 1926 en 1927 onder de wapenen geroepen om als `Hitlers laatste helden de onontkoombare nederlaag van nazi-Duitsland nog wat uit te stellen. Ze waren nog bijna kinderen toen ze als kanonnenvlees naar het front gingen, gedreven door jeugdig enthousiasme voor Hitler en het nationaalsocialisme. Heel wat toonaangevende figuren uit de latere Bondsrepubliek werden in hun jonge jaren bovendien lid van de NSDAP. Ze hebben het verzwegen of vergeten, ontkend of verdrongen, veelal tot op de dag van vandaag. Na 1945 onderscheidden ze zich als geëngageerde democraten en drukten als vooraanstaande politici, kunstenaars en wetenschappers hun stempel op de jonge Bondsrepubliek.
In De laatste lichting schrijft Malte Herwig invoelend en genuanceerd over een generatie die verstrikt raakte tussen twee werelden en het verleden verdrong, en maakt hij ons duidelijk hoe pijnlijk de verhouding van de Duitsers ten opzichte van de nazitijd nog altijd is.
Herwig heeft het ledenregister van de partij, dat in 1945 op wonderbaarlijke wijze werd gered, doorgewerkt en is daarbij allerlei bekende namen tegengekomen. Met veel van die laatste ooggetuigen heeft hij persoonlijk gesproken. Herwig vertelt de geschiedenis van hen die schuldeloos-schuldig verstrikt zaten in het naziverleden, met hoofdrollen voor belangrijke persoonlijkheden als Hans-Dietrich Genscher, Günter Grass, Martin Walser en anderen.

Malte Herwig (1972) studeerde literatuurwetenschap, geschiedenis en politicologie in Mainz, Harvard en Oxford, waar hij in 2002 promoveerde. Hij was redacteur van Der Spiegel en schrijft nu voor de Süddeutsche Zeitung.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Malte Herwig
Uitgever
De Bezige Bij
ISBN
9789460037450
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
November 2014
Bestandsgrootte
841707 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
238