De Groote Oorlog

het koninkrijk Belgie tijdens de Eerste Wereldoorlog

Prijs € 15,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Sophie de Schaepdrijver

Paperback | Januari 1999 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Duitse inval van 4 augustus 1914 bracht het kleine koninkrijk België, een neutraal, vreedzaam en burgerlijk land, in één klap midden in de stalen storm van de wereldoorlog. De oorlogsjaren van 'Brave Little Belgium' - zoals de flatteuze term uit de geallieerde pers luidde - vormen het onderwerp van dit boek. 'De Groote Oorlog biedt het eerste overzicht van de geschiedenis van België in de Eerste Wereldoorlog sinds Henri Pirennes 'La Belgique et la Guerre Mondiale' uit 1928. Deze studie put uit een veelheid aan gepubliceerd materiaal en gedeeltelijk uit ongepubliceerde bronnen. 'De Groote Oorlog' handelt over het ultimatum uit Berlijn, de inval, de 'Duitse gruwelen', het bezettende gezag en de internationale voedselhulp. Het boek onderzoekt vervolgens de Flamenpolitik, het activisme, het leven in het bezette land en aan het IJzerfront, en de erosie van het patriottisme uit de begintijd, en eindigt met een hoofdstuk over de magere jaren na de oorlog, toen in het zegevierende maar verarmde land het besef daagde dat de erfenis van de Groote Oorlog er één zou zijn van verdeeldheid. De Groote Oorlog werd in 1999 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Sophie de Schaepdrijver
Uitgever
Olympus Pockets
ISBN
9789025499631
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 1999
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
365

Beschrijving

De Duitse inval van 4 augustus 1914 bracht het kleine koninkrijk België, een neutraal, vreedzaam en burgerlijk land, in één klap midden in de stalen storm van de wereldoorlog. De oorlogsjaren van 'Brave Little Belgium' - zoals de flatteuze term uit de geallieerde pers luidde - vormen het onderwerp van dit boek. 'De Groote Oorlog biedt het eerste overzicht van de geschiedenis van België in de Eerste Wereldoorlog sinds Henri Pirennes 'La Belgique et la Guerre Mondiale' uit 1928.

Deze studie put uit een veelheid aan gepubliceerd materiaal en gedeeltelijk uit ongepubliceerde bronnen. 'De Groote Oorlog' handelt over het ultimatum uit Berlijn, de inval, de 'Duitse gruwelen', het bezettende gezag en de internationale voedselhulp. Het boek onderzoekt vervolgens de Flamenpolitik, het activisme, het leven in het bezette land en aan het IJzerfront, en de erosie van het patriottisme uit de begintijd, en eindigt met een hoofdstuk over de magere jaren na de oorlog, toen in het zegevierende maar verarmde land het besef daagde dat de erfenis van de Groote Oorlog er één zou zijn van verdeeldheid.

De Groote Oorlog werd in 1999 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Sophie de Schaepdrijver
Uitgever
Olympus Pockets
ISBN
9789025499631
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 1999
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
365