Behouden en veranderen

beschouwingen over onderwijs, school en samenleving leren en ontwikkelen van ervaren docenten

Prijs € 23,90

Uitverkocht

Frits Achterberg

Paperback | Augustus 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Over het boek:Zowel vanuit de overheid als vanuit onderwijsinstellingen wordt voortdurend nagedacht over manieren om het onderwijs bij te sturen en beter te maken. Die veranderingen richten zich op elk segment van dat onderwijs: vakdidactiek, algemene didactiek, pedagogische bekwaamheden, de organisatie van vakken en schoolinrichting, de verhouding tussen de leerkracht en de leerling enz. Een blik op de praktijk leert echter dat niet alle veranderingen zo vlot verlopen. Zeker op het vlak van de didactiek blijkt men steeds weer terug te grijpen naar oude formules en traditionele opvattingen, waardoor nieuwe methodes maar moeilijk ingang vinden. Vanuit een jarenlange ervaring in het onderwijs onderzoekt de auteur de manier waarop onderwijsvernieuwing doorsijpelt tot bij de docent en hoe die daarmee kan omspringen. Hij pleit voor een leshouding die het midden houdt tussen bepaalde traditionele lespraktijken en de dynamische implementering van nieuwe methodes. Ook geeft hij aan dat veranderingen in het onderwijs niet noodzakelijk van buiten- of hogeraf opgelegd moeten worden en dat er via een goede interne dynamiek, zelfonderzoek, persoonlijke en professionele ontwikkeling veel bereikt kan worden.Over de auteur(s):Frits Achterberg is trainer, coach, adviseur en docent aan het IVLOS - Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden van de Universiteit Utrecht.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Frits Achterberg
Uitgever
Garant
ISBN
9789044125856
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
184

Beschrijving

Over het boek:
Zowel vanuit de overheid als vanuit onderwijsinstellingen wordt voortdurend nagedacht over manieren om het onderwijs bij te sturen en beter te maken. Die veranderingen richten zich op elk segment van dat onderwijs: vakdidactiek, algemene didactiek, pedagogische bekwaamheden, de organisatie van vakken en schoolinrichting, de verhouding tussen de leerkracht en de leerling enz. Een blik op de praktijk leert echter dat niet alle veranderingen zo vlot verlopen. Zeker op het vlak van de didactiek blijkt men steeds weer terug te grijpen naar oude formules en traditionele opvattingen, waardoor nieuwe methodes maar moeilijk ingang vinden. Vanuit een jarenlange ervaring in het onderwijs onderzoekt de auteur de manier waarop onderwijsvernieuwing doorsijpelt tot bij de docent en hoe die daarmee kan omspringen. Hij pleit voor een leshouding die het midden houdt tussen bepaalde traditionele lespraktijken en de dynamische implementering van nieuwe methodes. Ook geeft hij aan dat veranderingen in het onderwijs niet noodzakelijk van buiten- of hogeraf opgelegd moeten worden en dat er via een goede interne dynamiek, zelfonderzoek, persoonlijke en professionele ontwikkeling veel bereikt kan worden.

Over de auteur(s):
Frits Achterberg is trainer, coach, adviseur en docent aan het IVLOS - Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden van de Universiteit Utrecht.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Frits Achterberg
Uitgever
Garant
ISBN
9789044125856
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
184